Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Struiken, bomen en vaste planten aanplanten

Over het onderwerp: ‘wanneer mag men planten’ hebben we het al gehad. Hebt u hierover nog twijfels? Raadpleeg dan snel onze vorige artikels.
Hoe men moet planten is het volgende stadium, eveneens niet te versmaden, gezien de belangrijkheid hiervan.

Weersomstandigheden
Eerst en vooral dient men rekening te houden met het weer. Zware vorst en extreme droogte zijn de grootste belemmeringen.
Concreet betekent dit het volgende, zware vorst zijn aanhoudende vriestemperaturen van – 5°C en meer. Droogtes doen zich het meest voor in de zomer bij snikhete temperaturen, nochtans tijdens de andere seizoenen en zelfs tijdens de winter kan dit euvel optreden. Het regelmatig en degelijk aangieten van nieuwe en reeds bestaande aanplantingen zal ongetwijfeld de conditie van alle gewassen ten goede komen.

Misschien zal het jullie verwonderen, maar zelfs bij regen moet men de planten vochtig houden en zelfs een handje toe steken. Bepaalde struiken groeien soms heel compact of staan op een stammetje, deze creëren namelijk een soort paraplu effect. Vooral pot- of kuipplanten komen hiervoor in aanmerking, in volle grond hebben planten meer ruimte en zoeken zelf hun natuurlijk evenwicht.

Hoe planten?
Maak een ruim plantgat, ongeveer het dubbele in verhouding met de kluit of wortelgestel. Dit heeft tot doel dat de grond rond de plant goed luchtig blijft opdat de wortels gemakkelijk ruimte vinden om zich verder te ontwikkelen. De uitgegraven grond goed mengen met universele potgrond, potgrond voor beplantingen of compost. De ideale verhouding is de helft om de helft.
Veiligheidshalve is het aangeraden de containerkluit of naakte wortel een bepaalde tijd onder te dompelen in water, totdat deze totaal verzadigd is van vocht, alvorens te planten.
De uiteindelijke klus kan geklaard worden, plaats de plant te midden het plantgat, ongeveer 5 tot 10 cm. dieper dan de kluit of wortels, afhankelijk van de grootte. Vul het plantgat met de klaargemaakte samenstelling, druk de aarde goed aan om een nauw contact mogelijk te maken met de wortels.

Vergeet echter niet van een degelijke steunpaal te plaatsen tegen bomen en ook goed aan te binden met boomband. Nooit meststoffen toevoegen in de plantput zelf, het onmiddellijke contact veroorzaakt verbranding en kan fatale gevolgen hebben.

Veel plantgenot toegewenst.

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: