Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Pseudosasa

Tot dit geslacht behoren de middelgrote bamboes die opmerkelijk sterk en winterhard zijn. Door zware vorst en veel wind kan het loof schade oplopen, doch nadien herstelt deze makkelijk. De groei is opgaand en na een paar jaar buigen de scheuten licht over. Het blad is donkergroen, groot tot middelgroot. Pseudosasa onderscheidt zich door de dikkere, hogere en de weinig ontwikkelde knopen van de stengels met de Sasa soorten.

Een humusrijke bodem dat voldoende vocht en voedsel bevat is noodzakelijk voor een optimale groei. Het gebruik van de bamboe is veelzijdig en geschikt als solitair, haagbeplanting en kuipplant.

Opgepast, deze bamboe kan even breed als hoog worden en groeit snel door via de uitlopers.Als kuip- of potplant dient deze hierdoor regelmatig gescheurd of verpot te worden, anders gaat de kuip of terracotta gewoonweg barsten. Voor de aanplanting in volle grond is tevens een ruime standplaats voorzien, hierdoor is deze niet geschikt voor de kleine tuin.

Het vermeerderen van deze planten is heel eenvoudig te doen door scheuren of het afnemen van wortelscheuten. Zoals gesteld, zeker noodzakelijk voor exemplaren in pot of kuip maar ook noodzakelijk voor bamboes in volle grond. Hier dan evenwel om de groei in de breedte binnen de perken te houden.

Om deze bamboes gemakkelijk te onderscheiden van andere breedbladige soorten volstaat het om de stengels eens nader te bekijken. Op de Pseudosasa Japonica ’Tsutsumiana’ na heeft geen enkele plant van deze familie groeven in de stengels en kunnen deze dan ook als zeer cilindrisch van vorm omschreven worden.

Van deze schijn dwergbamboe (zoals de vertaling uit het Japans ons leert) zijn er twee belangrijke soorten die het bij ons goed doen:

Pseudosasa Japonica
Zeer groot voordeel van deze tot 2 à 4 meter hoog wordende bamboe is het feit dat de rizomen (wortelstokken) vrij kort blijven. De plant zal dan geen te vergaande uitlopers ontwikkelen. Het gebrek in lengte wordt anderzijds ruim gecompenseerd met het aantal. Uitdunnen zal dan jaarlijks een opdracht zijn. Bij deze soort springt meteen het weelderig lover in het oog, op toch relatief dunne stengels. Zeker in vergelijking met andere soorten. In Japan spreken ze van de “Ya-dake” als het over deze soort gaat, wat zoveel betekent als rechte mooi ontwikkelde stengels, waarvan men zeer goed pijlen kan maken. Het recht zijn van de stengels wordt geaccentueerd door het feit dat de knopen (de typische stengelverdikkingen van bamboes) wel aanwezig zijn maar bijna geen volume. Stengels zijn zacht olijfgroen en opvallend zijn de vrij lang behouden stengelscheden. De opstaande groei wordt ook benadrukt door de zijtakken. Die nemen eveneens een vrij verticale houding aan maar zullen zich het eerste jaar van uitlopen vrijwel nooit volledig ontwikkelen. Door een duidelijk afgelijnde gele middennerf krijgt het donkergroene blad dat aan de bovenzijde glanzend is een extra aantrekkingskracht. Bladeren kunnen een lengte behalen van 30 cm op een gemiddelde breedte van bijna 4 cm. Nooit panikeren als uw tuinbamboe niet bloeit. Integendeel zelfs. Want een bloeiend exemplaar heeft wel enkele jaren nodig om te recupereren. Dit omdat de plant na de bloei meestal afsterft tot tegen de grond en van nul moet herbeginnen.

Pseudosasa japonica ‘Tsutsumiana’
Verhoudingsgewijs eerder een kleintje te noemen, want met z’n 1,5 tot 2,5 meter hoogte kan hij niet echt concurreren met de P. japonica of andere bamboe soorten. De ‘sjalot-bamboe’ zoals de Japanners hem plegen te noemen heeft evenwel voldoende kwaliteiten om toch ook een volwaardige plaats te krijgen in een tuin. In de eerste plaats biedt deze het voordeel al veel beter geschikt te zijn voor kleinere tuinen gezien de beperkte hoogte. Ook de uitlopende wortelstokken doen het opvallend minder wat uiteraard verwildering tegengaat en deze plant gebruiksvriendelijker maakt. Zeer sierlijk, als enige van de Pseudosasa familie, zijn de groeven die zich zeer duidelijk aftekenen op de stengeldelen, gelegen tussen twee internodiën, maar ook doorlopen over de typische bamboeverdikkingen. De stengelscheden blijven bij deze soort vrij lang aan de plant aanwezig, maar laten zich goed verwijderen eens ze uitgedroogd zijn. Voor sommige mensen moet er hierbij toch gewaarschuwd worden voor een mogelijke huidirritatie. Deze zou veroorzaakt kunnen worden de ruwe haartjes die zich op deze stengelscheden bevinden.
Door de beperktheid van wortelstokken heeft deze ‘Tsutsumiana’ (genaamd naar dhr. Tsutsumi) een streepje voor om gebruikt te worden als kuipplant. Maar weet dan wel dat u pas een mooie plant krijgt –zeker wat betreft de verdikking van de internodiën- als u voldoende voedingsstoffen met gepaste regelmaat toedient.

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: