Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Boomvarens

NATUURLIJKE OMGEVING
De exotische prehistorie is uniek in Australië en komt voornamelijk voor als onderbeplanting in verschillende soorten bebossing, langs rivieren, op hoogtevlaktes en in eucalyptus- en dennenbossen. Dicksonia Antarctica komen van de hoogtevlaktes van Tasmanië waar een koel zeeklimaat heerst op een hoogte tussen de driehonderd en duizend meter. Deze kunnen tegen strenge vorst in hun omgeving. Is een schaduw minnende plant, maar met voldoende vocht is hij ook geschikt voor zonnige locaties.

GROEIWIJZE
De D.A. wordt getransporteerd als kale stam met al de bladeren, wortels en grond. De hergroei wordt in gang gezet door de hele stam te bevochtigen en in het bijzonder de kop van de stam. U kunt er vanuit gaan dat U nooit teveel water kunt geven omdat dit langs de stam weer afgevoerd wordt.

BLADEREN
Vanuit de kop van de stam verschijnen de eerste bladeren in drie tot acht weken en zijn deze na het uitkomen ongeveer volgroeid. De bladeren komen in het voorjaar met tien tot dertig tegelijk afhankelijk van de stammaat. Individuele bladeren verschijnen het hele jaar door. Verdroogde bladeren moeten verwijderd worden, dit stimuleert de groei van nieuwe bladeren.

DE STAM
De lengtegroei van de stam is 3 tot 5 centimeter per jaar afhankelijk van zijn standplaats.

DE WORTELS
De relatie tussen de wortels en de stammaat is minder belangrijk dan bij andere planten. Bij een nieuwe aanplanting ontwikkelen de wortels zich vrij snel, maximaal 8 weken. De stam bestaat uit een netwerk van wortels welke belangrijk zijn voor de voedingstoffen.

TEMPERATUUR
In zijn natuurlijk omgeving varieert de temperatuur tussen –13° C. en + 35° C. In een buitensituatie of solitaire aanplanting kunnen temperaturen van –5° C. en kouder gemakkelijk doorstaan worden op voorwaarde dat de stam enkele weken de tijd heeft gehad om in te wortelen.

EXTREME VORSTSITUATIES
Wanneer de temperatuur onder de –5 ° C. gaat en er een strenge vorst in het vooruitzicht is, neem dan volgende voorzorgsmaatregelen.

Verwijder alle bladeren tot 10 cm. boven de kop van de stam.
In zijn natuurlijke omgeving werkt de vorm van de bladeren als een trechter van afgevallen bladeren van de bomen die in de omgeving staan. De composterende bladeren werken als isolatie gedurende de wintermaanden en worden in de lente door het nieuwe schot er weer uitgeduwd.
Dit proces kan worden verholpen door handmatig 15 cm. composterend blad of ander materiaal in de kop te plaatsen. Dit moet bij voorkeur in de herfst gebeuren.
Omwikkel de kop van de stam met een of ander isolerend materaal gedurende de strenge vorst periode.

BEPLANTINGS MOGELIJKHEDEN
Composterende luchtige grond bevordert de worteling van de stam. Gebruik hiervoor als alternatief een degelijke universele potgrond of plantputaarde. Als regel wordt de ¼ van de stam in de grond geplaatst, bij grotere maten kan hiervan afgeweken worden op voorwaarde dat de plant voldoende stabiel staat.

De Dicksonia Antarctica is eveneens geschikt als potplant, daar hij een klein wortelgestel heeft kan hij jaren in dezelfde pot blijven staan. Dit maakt dat deze eveneens geschikt is voor interieurbeplanting en huiskamers.

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: