Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.

Category: Bomen

 

Op zoek naar een mooie boom om je tuin op te fleuren? Op deze pagina vind je een overzicht van verschillende boomsoorten

Bomen snoeien: info & tips

Bomen snoeien: info & tips

Om bomen in de tuin gezond te houden, is het belangrijk dat deze van tijd tot tijd gesnoeid worden. Bovendien komt dit het uitzicht van de bomen – en bij uitbreiding je tuin – ten goede. In dit artikel ontdek je hoe en wanneer dat moet gebeuren. Lees ook enkele handige tips over bomen snoeien.

 

Wanneer welke bomen snoeien?

De periode waarin de bomen best gesnoeid worden, hangt onder meer af van het type boom. Zo heeft elke boomsoort zijn eigen ‘snoeiseizoen’. Hieronder sommen we de snoeiperiode op van de belangrijkste boomsoorten:

1. Leibomen (esdoorn, kastanje, haagbeuk, plataan, linde,…): van november tot en met maart.

Hoe vaak snoeien? Een jaarlijkse snoeibeurt is aangewezen.

2. Knotbomen (populier, wilg, es, eik,…): tussen november en februari.

Hoe vaak snoeien? Deze bomen moeten elke 5 jaar worden gesnoeid.

3. Hakstoven (hazelaar, zwarte els,…): tijdens de wintermaanden – november tot februari.

4. Fruitbomen: van november tot en met maart.

Hoe vaak snoeien? Fruitbomen vereisen een jaarlijkse snoeibeurt.

5. ABC-bomen (esdoorn, berk, walnoot, kastanje, haagbeuk,…): tussen juni en september, als ze helemaal in blad staan.

 

bomen snoeien

 

Enkele nuttige snoeitips

Je kan ervoor kiezen om het snoeien uit te besteden aan een vakman of om de bomen zelf te snoeien. Zeker voor grote en hoge bomen is de nodige ervaring en expertise vereist. Ook voor fruitbomen is extra voorzichtigheid geboden, omdat er steeds een goede balans moet zijn tussen vrucht- en groeitakken. Kies je ervoor om de bomen zelf te lijf te gaan, hou dan rekening met de volgende tips:

  • Het is aan te raden om zo dicht mogelijk bij een knop te snoeien. Indien je de tak ook schuin afsnoeit, zal vocht goed kunnen weglopen.
  • Dood hout moet altijd worden weggesnoeid.
  • Soms treden snoeiwonden op na het snoeien. Wanneer deze niet te groot zijn, hoeven ze niet behandeld te worden.
  • Het is ten zeerste afgeraden om fruitbomen te snoeien als het regent. De snoeiwonden zijn dan vatbaarder voor schimmels.
  • Het gereedschap dat je gebruikt moet scherp genoeg zijn.
  • Maximaal 20% van het bladvolume mag worden weggesnoeid.
  • Dubbele knopen verwijder je best zoveel mogelijk. Zo zullen de resterende takken mooi recht omhoog kunnen groeien.

 

bomen snoeien

Appelboom

Appelboom

De appelboom is natuurlijk een van de bekendste bomen in onze streken. Als je een exemplaar in je eigen tuin hebt staan, kan je zeker genieten van heerlijke appels. De appelboom komt ongeveer in mei in bloei te staan. Je kan hem dan herkennen aan zijn witte bloesems. In dit artikel kom je meer te weten over het planten en snoeien van appelbomen.

 

Soorten appelbomen

Er bestaan verschillende formaten van appelbomen: laag-, half- en hoogstam. Je houdt dus best rekening met de beschikbare ruimte in je tuin voor je een appelboom aanschaft. Daarnaast zijn er ook veel verschillende varianten van appelbomen. Zo zijn de Reinette en de Jonagold twee erg bekende soorten appelbomen.

appelboom

 

Appelboom planten

Een appelboom planten doe je best in de periode november-maart. Qua bodem krijgt een neutrale bodem de voorkeur. Je kiest best voor een plaats waar de boom vaak in de zon zal komen te staan, maar appelbomen kunnen zeker ook tegen wat schaduw. Als je de boom in het voorjaar plant, kan je eventueel wat mest toevoegen zodat de boom meteen gevoed wordt. Met het oog op een optimale groei zorg je er best voor dat de wortels voldoende ruimte hebben.

 

Hoe en wanneer appelboom snoeien?

Een goed onderhoud is nodig om de boom gezond te houden. Een appelboom moet dan ook regelmatig gesnoeid worden om een goede vruchtenproductie te garanderen en om te vermijden dat kruisende takken schade gaan toebrengen aan de boom. Het snoeien van de appelboom gebeurt best in de periode december-maart. In de periode juni-september kan je een kleine onderhoudssnoei doen.

 

Citroenboom

Een eigenaardige plant, wat onbekend in onze contreien, doch door zijn veelzijdige eigenschappen een sterk aan te bevelen plant om te bezitten.

Citrus soorten hebben eerder hun oorsprong in een Middellands zeeklimaat of meer gematigde streken. Vooral Italië en Spanje zijn hierdoor befaamd voor hun kwekerijen. Wordt gekweekt voor zijn sierwaarde en vooral voor de alom gekende vruchten.

Waarom komt de Citroenplant hier dan ter sprake?
Het is bij ons een ideale terrasplant, oranjerie- en verandaverfraaiing. Kan men vanaf de maand mei tot september buiten plaatsen en is een ganse zomer een waar genot voor het oog door zijn frisgroene bladeren, continuïteit van bloemen en vruchten. Vooral de scherpe geur van de bloemen maken deze nog fascinerender.
Plant de Citroenboom in een ruime pot, aangezien deze van een voedselrijke en altijd vochtige bodem houdt. Regelmatig tijdens de groeifase bij bemesten en aangieten is van uiterst belang.
Plaats deze op een warme, zonnige– halfschaduw plaats en afdoend resultaat gegarandeerd. Snel zal u verbluft staan van het resultaat, door de relatief snelle groei van de plant, bloemen en vruchten.
Inderdaad veelvuldige lichtroze botten ontluiken zich tot frisse witte bloemen met gele meeldraden en vertonen in het hart een kleine stamper. Nadien zal de bloem verwelken en zijn blaadjes laten vallen, enkel de stamper dikt aan en groeit uit tot de genaamde vrucht.

Bij nachttemperaturen die dalen beneden de 10° C is het aan te raden de plant binnen te halen, doch verdraagt temperaturen tot – 5 ° C. Het is noodzakelijk de plant vanaf oktober te overwinteren in een koele lichtrijke plaats. Hiervoor is de veranda of hall de meest geschikte plaats, weer zal u merken dat de Citrus zijn eigenschappen in zijn nieuwe omgeving op zijn best toont. Namelijk de plant blijft bloeien en de vruchten blijven aandikken, hierdoor is een steeds frisse citroengeur verzekerd in de ganse woning.
Let er wel op dat de plant tijdens de winterperiode niet te nat komt te staan, deze kan eveneens zijn blad verliezen, wees niet ongerust nadien loopt hij weer uit.

Regelmatig of jaarlijks snoeien voor de groeifase bevordert de bloemen en vruchten en geeft uiteindelijk een compacte mooie vorm van dit gewas.

Verkrijgbaar in de handel in struikvorm of half stam.

Andere Citrus soorten:

-Citrus fortunella ‘Japonica’: Kumkuat, kleine oranje vruchten, niet eetbaar.
-Citrus clemantina: clementine, mandarijn zonder pitten.
-Citrus nobilis: mandarijn, kleien geurige zoete vrucht.
-Citrus paradisi: pompelmoes, grapefruit.
-Citrus reticulata: mandarijn Murcott
-Citrus sinensis: oranjeboom
-Citrus unshiu: mandarijn Satusme

Catalpa trompetboom

Catalpa kan beschouwd worden als een middelgrote boom of een grote sierstruik, dus niet direct geschikt voor kleinere tuinen. Oorspronkelijk stamt deze voort uit Oost– en Noord- Amerika. Kan echter fors uitgroeien naargelang de hoedanigheid en variëteit. Er dient rekening mee gehouden te worden dat de boomvorm 10m. hoog kan worden en de struikvorm 5 m.

Niettegenstaande is dit bladverliezend siergewas een mooie verschijning met een attractieve groei, aantrekkelijke fraaie grote bladeren en een fascinerende bloeiwijze. Wees niet onmiddellijk ontgoocheld over zijn snelle groei. Voor bijna iedere tuin bestaat een oplossing, om dit euvel te verhelpen. Hiervoor een uiteenzetting over de verschillende cultivars. Om de forse groei tegen te gaan dient Catalpa praktisch jaarlijks gesnoeid te worden. Natuurlijkerwijze vriezen jonge takken bij zware vorst in.

Een beschutte zonnige vooral van de wind gevrijwaarde standplaats is aan te bevelen. Qua bodem eist deze een normale zanderige leemhoudende goeddoorlaatbare grond.

 

Catalpa bignonioides

Dit is de gewone trompetboom. Deze laat zich duidelijk onderscheiden door zijn extra grote donkergroene bladeren, is trouwens ook de meest snelgroeiende cultivar. Tijdens de zomermaanden vertonen de oudere planten leuke witte compacte bloemtrossen. Nadien groeien lange slanke peulvruchten aan de plant. De gewone of groene Catalpa bestaat in struikvorm, deze vertakt rechtstreeks onderaan bijna boven de grond. De hoogstam is in feite dezelfde plant maar heeft een andere structuur, de vertakkingen van de takken en twijgen beginnen op een hoogte van 2 tot 2m50.
Vermeerdering door zaad.

 

Catalpa bignonioides ‘Aurea’

De gele trompetboom heeft goudgele grote bladeren, doch is iets kleiner van omvang en groeit minder snel dan de gewone bignonioides. Bloeit met identieke bloempjes maar in mindere mate dan bovenvernoemde. Bestaat in struikvorm, half – en hoogstam. Bij een half stam begint de vertakking op een hoogte van 1m50 tot 1m80.
Vermeerdering door enten.

 

Catalpa bignonioides ‘Nana’

Eveneens bungei of bol Catalpa genaamd. Hier is het blad niet geel of niet donkergroen maar eerder lichter van kleuren en veel kleiner van structuur en bloeit nauwelijks. Deze is verkrijgbaar in half- en hoogstam, de kruin van de boom is veel compacter en bolvormig.
Vermeerdering door enten.

 

Catalpa erubescens ‘Purpurea’

Deze variëteit heeft bijna dezelfde eigenschappen van de bignonioides maar heeft een donker roodpurper blad.

 

Catalpa pulverulente

Heeft een kleiner blad lichtgroen van kleur met geel gestippeld, groeit opmerkelijker trager dan bovenvermelde soorten.

Kerstboom: soorten en eigenschappen

De kerstboom valt nog moeilijk weg te denken in onze huidige leefwereld. Men kan bijna gaan zeggen geen Kerstmis zonder kerstboom, doch was dit oorspronkelijk een heidens gebruik. Symboliek voor de terugkeer van het licht in de lente en is een overblijfsel van de Germaanse midwinterfeesten. Rond 25 december vierden zij gedurende 13 dagen lang uitbundig feest uit dankbaarheid voor het verleden en de toekomst. Zij brandden voortdurend grote vuren waarbij offers werden gebracht aan de goden en de doden. Overal werden groenblijvende versiering aangebracht met takken en twijgen als symboliek van vruchtbaarheid en het verjagen van boze geesten en ziekten. Hierdoor was de kerstboom het zinnebeeld geworden van groei en bloei en bestrijder van slechte geesten en kwalen. Nadien werd het heidense feest van het licht versmolten met het Christelijk feest van de vrede.

Begin in de 19de eeuw werd in onze contreien de spar gebruikt als kerstversiering, doch heel waarschijnlijk de voorzetting van de levensboom en meiboom. Intussen bestaan er verschillende soorten die aangewend kunnen worden als kerstboom. Verbaasd? Een opsomming zal u vlug overtuigen dat deze bijna op maat bestaan, voor elk wat wils.

 

Picea abies, synoniem excelsa, Fijnspar

De alom gekende groene kerstspar waarvan er rond Kerstmis miljoenen stuks worden verhandeld. Doch heeft deze ook een belangrijke economische waarde in de bosbouw en is een belangrijke leverancier voor de houtproductie en het bekende vurenhout. Tevens een van de meest voorkomende bomen voor de bebossing van Noord- en Midden-Europa. Het is een groenblijvende naaldboom die kegelvormig groeit tot 7 à 12m hoog. De takken groeien kransvormig rond de kale stam, de twijgen zijn dun en voorzien van bruine naaldkussens. De naalden zijn vierkant of plat, glimmend groen en 1,5 tot 2 cm lang. De 10 à 15 cm lange kegels hangen neerwaarts aan de boom die na het rijpingsproces afvallen. Is niet geschikt voor kleine tuinen door zijn hoedanigheid en zeker niet te adviseren in de gewone siertuin. Als kerstboom wordt deze aangeboden: afgezaagd, met wortel, met kluit en in pot. Ideaal geschikt als kerstversiering voor de woning buiten, doch niet aan te bevelen wegens gevoeligheid aan naaldverlies in de woning.

 

Picea omorika, Servische spar

Is eerder een smalle bijna piramidale en compacte boom die door zijn afhangende takken behoort tot een van de meest sierlijke sparren. De kortere en stompe naalden zijn groen van kleur en aan de onderzijde grijsblauw tot zilverwit. Het is een relatief snelle groeier doch groeit merkelijk minder snel dan voorgaande, uiteindelijk kan hij tot 8 à 10 m hoog worden. Door zijn meer gedrongen groei lijkt deze beter geschikt voor de tuin. Ook blauwspar genaamd, door zijn vorm en sierlijkheid komt hij beter in aanmerking als kerstboom binnenshuis. Het naaldverlies is hier merkelijk minder dan bij de gewone Picea abies.

 

Picea glauca ‘Conica’

Dit is de meest conisch groeiende dwergconifeer die er bestaat. Deze cultivar is een mooie frisgroene, gedrongen piramidale verschijning. Groeit kegelvormig en kan uiteindelijk een hoogte van 2 m bereiken. Gedijt gemakkelijk in elke tuin en grondsoort en is tevens een perfecte pot- of kuipplant, doch is heel gevoelig aan het spint. Preventief en curatief behandelen is hierdoor sterk aanbevolen. De Conica is een van de beste miniatuur kerstbomen, verkrijgbaar in de handel in pot van 30 tot 80 cm hoog.

 

Picea pungens

De gewone pungens wordt zelden in de tuin geplant aangezien deze piramidale boom tot 10 à 12 m hoog kan groeien. De naalden staan recht op de takken en helemaal rondom, ze zijn donker blauwgroen van kleur en 3 cm lang, aan het uiteinde scherp en stijf. Als kerstboom valt hij meer op door zijn kleur en het verlies van naalden is beperkter.

 

Kenbaar verschil tussen Abies en Picea

Een onderscheid tussen Abies en Picea kunnen we maken aan de hand van volgende kenmerken. De naalden van de Abies voelen veel zachter aan, zijn stomp aan de uiteinden en staan rechtop. Anderzijds bij de Picea zijn de naalden stekelig, hangend en bij het lostrekken komt een stukje bast mee. De kegels bij de Abies zijn recht opstaand en bij de Picea hangend.

 

Abies koreana, Koreaanse zilverspar

Dit is een niet al te grote piramidaal groeiende boom afkomstig uit Korea. De naalden zijn 2 cm lang rechtopstaand, donkergroen bovenaan en wit aan de onderzijde. In de tuin kan deze perfect worden aangeplant als solitair en een hoogte tot 6 m bereiken. Opmerkelijk zijn de mooie rechtopstaande paarsviolette kegels. Als kerstboom is deze variëteit het meest aan te bevelen voor de huiskamer, gezien er hier van naaldverlies geen sprake is. De attractieve kleuren worden nog meer geaccentueerd door de kerstverlichting.

 

Abies nordmanniana

Is eerder geschikt voor grotere tuinen en parken en kan tot 20m hoog worden. De boom heeft een brede kegelvormige groei en de zijtakken groeien horizontaal in lagen. De naalden zijn 2 cm lang, glanzend en donkergroen van kleur. Als kerstboom heeft deze tevens de eigenschap van binnenshuis langdurig te houden met weinig of geen naaldverlies.

 

Aanbod in de handel

Al deze soorten worden afgezaagd, met blote wortel, met kluit en in pot geleverd. De keuze hiervan is afhankelijk van het gebruik van de kerstboom. Binnen in de woning is een boom met kluit of in pot steeds aan te raden in functie van de houdbaarheid en om het naaldverlies te voorkomen.

 

Een paar nuttige tips

Plaats de kerstboom niet te dicht bij een warmtebron of felle verlichting. Centrale verwarming zal het naaldverlies ongetwijfeld bevorderen, hou dan ook de boom constant vochtig door hem regelmatig aan te gieten in de pot. Planten met een degelijke kluit en wortelgestel zullen langer houden en kunnen nadien uitgeplant worden in de tuin. In de betere kwekerijen worden intussen pot gekweekte kerstbomen aangeboden, dat de houdbaarheid en de hergroei volstrekt garanderen.

Broodboom

Deze bladhoudende sierstruik met groot leerachtig blad is van Japanse afkomst. Oorspronkelijk dacht men dat deze enkel te kweken was als kasplant, maar werd reeds snel aangeplant in de kleine stadstuin.

 

Eigenschappen broodboom

Aucuba is bestand tegen luchtvervuiling en gedijt tamelijk goed in alle grondsoorten. Niettemin is een voedzame en compostrijke bodem aanbevolen op een schaduw of halfbeschaduwde plaats om een optimale groei te verzekeren.
De heester is speciaal door zijn aard vooral tijdens de winterperiode doordat zijn blijvend, glanzend en leerachtig blad een aantrekkelijk aspect geeft aan onze siertuin.

Enkel de vrouwelijke planten vertonen overvloedig grote langwerpige rode bessen in het vroege voorjaar en blijven lang aan de plant zitten. De bevordering van bessen kan bekomen worden door mannelijke exemplaren bij te planten.

Qua standplaats is volle zon als een belommerende plaats onder een boom of binnenkoer geen hinder voor deze plant. Snoeien kan en mag het ganse jaar door, vormsnoei is eveneens mogelijk. Vermeerdering gaat het best door stekken.

 

Soorten

Twee cultivars zijn ons echter het meeste bekend door hun bond blad:

  • Aucuba japonica ’Variegata’: heeft een groen blad dat geel gevlekt of gestippeld is en hierdoor opvalt tussen andere wintergroene- of bladverliezende gewassen.
  • Aucuba japonica’Crotonifolia’: is iets minder winterhard en vriest gemakkelijker in bij zware vorst. Is te onderscheiden door zijn nog decoratiever en sterker geel blad.

© 2020 Tuinindex.be