Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Citroenboom

Een eigenaardige plant, wat onbekend in onze contreien, doch door zijn veelzijdige eigenschappen een sterk aan te bevelen plant om te bezitten.

Citrus soorten hebben eerder hun oorsprong in een Middellands zeeklimaat of meer gematigde streken. Vooral Italië en Spanje zijn hierdoor befaamd voor hun kwekerijen. Wordt gekweekt voor zijn sierwaarde en vooral voor de alom gekende vruchten.

Waarom komt de Citroenplant hier dan ter sprake?
Het is bij ons een ideale terrasplant, oranjerie- en verandaverfraaiing. Kan men vanaf de maand mei tot september buiten plaatsen en is een ganse zomer een waar genot voor het oog door zijn frisgroene bladeren, continuïteit van bloemen en vruchten. Vooral de scherpe geur van de bloemen maken deze nog fascinerender.
Plant de Citroenboom in een ruime pot, aangezien deze van een voedselrijke en altijd vochtige bodem houdt. Regelmatig tijdens de groeifase bij bemesten en aangieten is van uiterst belang.
Plaats deze op een warme, zonnige– halfschaduw plaats en afdoend resultaat gegarandeerd. Snel zal u verbluft staan van het resultaat, door de relatief snelle groei van de plant, bloemen en vruchten.
Inderdaad veelvuldige lichtroze botten ontluiken zich tot frisse witte bloemen met gele meeldraden en vertonen in het hart een kleine stamper. Nadien zal de bloem verwelken en zijn blaadjes laten vallen, enkel de stamper dikt aan en groeit uit tot de genaamde vrucht.

Bij nachttemperaturen die dalen beneden de 10° C is het aan te raden de plant binnen te halen, doch verdraagt temperaturen tot – 5 ° C. Het is noodzakelijk de plant vanaf oktober te overwinteren in een koele lichtrijke plaats. Hiervoor is de veranda of hall de meest geschikte plaats, weer zal u merken dat de Citrus zijn eigenschappen in zijn nieuwe omgeving op zijn best toont. Namelijk de plant blijft bloeien en de vruchten blijven aandikken, hierdoor is een steeds frisse citroengeur verzekerd in de ganse woning.
Let er wel op dat de plant tijdens de winterperiode niet te nat komt te staan, deze kan eveneens zijn blad verliezen, wees niet ongerust nadien loopt hij weer uit.

Regelmatig of jaarlijks snoeien voor de groeifase bevordert de bloemen en vruchten en geeft uiteindelijk een compacte mooie vorm van dit gewas.

Verkrijgbaar in de handel in struikvorm of half stam.

Andere Citrus soorten:

-Citrus fortunella ‘Japonica’: Kumkuat, kleine oranje vruchten, niet eetbaar.
-Citrus clemantina: clementine, mandarijn zonder pitten.
-Citrus nobilis: mandarijn, kleien geurige zoete vrucht.
-Citrus paradisi: pompelmoes, grapefruit.
-Citrus reticulata: mandarijn Murcott
-Citrus sinensis: oranjeboom
-Citrus unshiu: mandarijn Satusme

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: