Deze bladhoudende sierstruik met groot leerachtig blad is van Japanse afkomst. Oorspronkelijk dacht men dat deze enkel te kweken was als kasplant, maar werd reeds snel aangeplant in de kleine stadstuin.

 

Eigenschappen broodboom

Aucuba is bestand tegen luchtvervuiling en gedijt tamelijk goed in alle grondsoorten. Niettemin is een voedzame en compostrijke bodem aanbevolen op een schaduw of halfbeschaduwde plaats om een optimale groei te verzekeren.
De heester is speciaal door zijn aard vooral tijdens de winterperiode doordat zijn blijvend, glanzend en leerachtig blad een aantrekkelijk aspect geeft aan onze siertuin.

Enkel de vrouwelijke planten vertonen overvloedig grote langwerpige rode bessen in het vroege voorjaar en blijven lang aan de plant zitten. De bevordering van bessen kan bekomen worden door mannelijke exemplaren bij te planten.

Qua standplaats is volle zon als een belommerende plaats onder een boom of binnenkoer geen hinder voor deze plant. Snoeien kan en mag het ganse jaar door, vormsnoei is eveneens mogelijk. Vermeerdering gaat het best door stekken.

 

Soorten

Twee cultivars zijn ons echter het meeste bekend door hun bond blad:

  • Aucuba japonica ’Variegata’: heeft een groen blad dat geel gevlekt of gestippeld is en hierdoor opvalt tussen andere wintergroene- of bladverliezende gewassen.
  • Aucuba japonica’Crotonifolia’: is iets minder winterhard en vriest gemakkelijker in bij zware vorst. Is te onderscheiden door zijn nog decoratiever en sterker geel blad.