Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Corylopsis

Om onze tuin te verfraaien of een goed evenwicht te geven is het belangrijk bloeiende struiken te hebben gans het jaar rond. Vanaf de vroege lente tot in het late najaar kunnen we genieten van de bloeiwijze, de grillige groei, het sierlijk blad of de prachtige herfstverkleuring. Uiteindelijk een streling voor het oog. Hierbij benadrukken we dat er tevens sierheesters bestaan die in de winter bloeien.

De Corylopsis pauciflora (schijnhazelaar, familie Hamamelidaceae) heeft eveneens een vroege bloei, in maart – april verschijnen reeds de eerste bloemen. Lichtgele klokvormige bloemen hangend aan trosjes verschijnen voor het uitlopen van het blad.

Deze sierstruik lijkt op een hazelaar, maar laat zich onderscheiden door zijn extra fijne takken. Afkomstig uit de Oostelijke contreien is dit gewas geschikt in onze tuin als solitair of anderzijds beplanting in groepjes. Door zijn trage groeiwijze wordt hij nauwelijks hoger dan 1m 50. Snoeien is hierdoor eerder beperkt tot het wegknippen van oudere takken of verjonging, liefst na de bloei.

Het blad ontluikt na de bloei, roodbruin van kleur en wordt nadien heldergroen. Het eirond spits en gekarteld blad oogt mooi in de zomer en vertoont tevens mooie herfsttinten. Dit gewas is het best geschikt op een schaduw, halfbeschaduwde en licht beschutte standplaats. Een humusrijke, vruchtbare en vochthoudende bodem is aan te bevelen.

Corylopsis spicata daarentegen heeft een veel sterkere groei en kan een heester van 2 tot 2m50 hoog en breed worden. Zijn behaarde twijgen en grotere bladeren maken een duidelijk verschil met de hoger vermelde variëteit. De bloemen hebben iets langere trosjes doch kleiner en minder openstaand.

Vermeerdering door stek.

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: