Corylus avellana
De Corylus (hazelaar) is een gemakkelijke bladverliezende struik met een opgaande groei en kan uitgroeien tot een vrij groot exemplaar van 3 tot 4 m. hoog. De variëteit maxima is de groene of gewone hazelaar. ‘Purpurea’ of bruine hazelaar heeft een zwartpurper goed gevormd blad. Deze groeien praktisch op iedere grond, hechten weinig belang aan de bodemgesteldheid.
Worden aangeplant voor de vruchten, als sierplant in grotere tuinen en tevens gebruikt in de bloemsierkunst. Hoeven niet noodzakelijk gesnoeid te worden, doch wenselijk periodiek flink insnijden om de snelle groei af te remmen.
Daarentegen is de ‘Contorta’ een meer compacte en gedrongen heester die veel trager groeit en uiteindelijk een maximale hoogte en breedte van 2 m. bereikt. Naar verluidt werd destijds in Engeland een hazelaar aangetroffen met kronkelige takken, intussen sinds geruime tijd verspreid in menige siertuin. De krulhazelaar of kurkentrekker laat zich het meest opvallen tijdens de winter, zijn grillige aard en gedraaide takken zijn pas echt zichtbaar na het vallen van het blad. Zijn sierlijkheid is een echt natuurlijk kunstwerk door zijn merkwaardige kringelende takken.
De hangende gele katjes luiden het voorjaar in en maken deze plant nog attractiever. Het nogal armzalig blad doet soms vrezen dat zich een of andere aantasting of ziekte heeft meester gemaakt van deze plant. Maar dit is zeker niet het geval, de bladeren groeien namelijk zoals de takken, gedrongen en grillig. Hazelnootjes verschijnen eveneens op deze cultivar maar in mindere mate dan bij de twee bovenvermelde soortgenoten.
De gewone Corylus vermeerderen door gestratificeerd zaad, de krulhazelaar enkel door te enten.