Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Cotinus

Pruikenboom is een opmerkelijke sierstruik, familie van de Anacardiaceae. Afkomstig uit het Middellands zeegebied, intussen aangewend in tuinen en parken voor zijn sierlijk aspect.

Deze bladverliezende halfgrote heester is aangewezen als solitair of contraststruik in de border. Door zijn hoedanigheid en de relatief snelle groei niet direct geschikt voor de kleine tuin. Niet enkel het blad maar tevens de bloei van pruikachtige bloempluimen maken dit gewas nog decoratiever.

Cotinus is een vrij sterke plant die weinig eisen stelt aan grond of standplaats doch een tamelijk vochtige en voedzame bodem is aanbevolen. De uiteinden van de takken kunnen soms invriezen. Plaats deze bij voorkeur op een beschutte, warme en zonnige plaats.
Desgewenst kan men door drastische en jaarlijkse snoei een compacte en gedrongen groei bekomen. Door weinig of geen snoei kan men anderzijds het gewas vrijuit laten groeien en hierdoor zijn natuurlijke habitus accentueren. Insnijden is ten koste van de bloemen, deze bloeien op tweejarig hout.

De meest courante cultivars zijn:
Cotinus coggygria.
Het blad is ovaal en licht groen dat in de herfst fel geel verkleurt en is 5 tot 8 cm. groot. Niettegenstaande zijn dichte groei kan deze uitgroeien tot 3 m. hoog. De bloei manifesteert zich door verlengde bloemstelen bedekt met lichtroze zijdeachtige haren die de plant als pruik bedekken in de maand mei.

Cotinus coggygria ‘Royal Purple’.
Deze cultivar heeft een donker purperen blad die in de herfst schitterend rood verkleurt. De takken zijn donker bruin en de bloei is minder opvallend met purperrode pluimen . De groei is minder fors dan voorgaande, doch kan in zijn natuurlijke vorm een hoogte van 2m50 bereiken.

Vermeerderen door stekken en afleggen.

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: