Eyonymus (deel 2)
Bladhoudende Euonymus
Zoals reeds vermeld in deel 1 kan men het geslacht Euonymus onderbrengen in twee groepen. Namelijk de bladverliezende en de bladhoudende, laatst genoemde is de grootste reeks. De wintergroene variëteiten groeien duidelijk trager en hebben merkelijk meer bladeren dan twijgen, opvallend is het vaak voorkomend bont blad. Het gebruik van deze sierstruik ligt hier ook anders, afhankelijk van de cultivar. Euonymus met klein blad wordt gebruikt als bodembedekking, klein haagje, omboordsel van een border, bloembakken of als klimplant.
Euonymus met groot blad is eerder geschikt voor de aanplanting als solitair of halfhoge haagjes. Door zijn eigenschap is deze minder geschikt voor bakken of als potplant en is een beschutte plek eerder aanbevolen gezien deze minder winterhard zijn.
Groeit op een goed vruchtbare en vooral goed doorlaatbare grond, schuwt een te vochtige bodem. Een standplaats in volle zon is aanbevolen voor de bevordering van de kleuren, doch gedijt eveneens op een plaats in de halfschaduw. Het snoeien van de plant kan gans het jaar door en de grotere soorten kunnen dienen als vormplanten.
De meest courante soorten zijn:
Euonymus fortunei “Coloratus”: groen elliptisch blad dat in de winter roodpurper verkleurt met een sterke spreidende groeiwijze, dienstig als klim- en kruipheester.
Euonymus fortunei “Vegetus”: struik met groen, eirond blad met een kruipende groeiwijze.
Euonymus fortunei “Emerald Gaiety”: bredere grijsgroene blaadjes die wit gerand en gevlekt zijn, bruikbaar voor lage haagjes en bodembedekking, groeit tot 50 cm. hoog.
Euonymus fortunei “Emerald ’n Gold”: zelfde eigenschappen als voorgaande, doch heeft geel gerande blaadjes.
Euonymus fortunei “Harlequin”: nieuwe cultivar met lichtgroen gevlamd wit blad, geschikt voor bodembedekking.
Euonymus fortunei “Radicans”: matgroene kleine blaadjes geschikt als bodembedekker.
Euonymus fortunei “Sunspot”: grote groene met geel gevlekte bladeren, breed groeiend.
Euonymus japonicus: grote groene eivormige tot ovale bladeren van 3 tot 5 cm. groot. Deze groeit tot 1m50 hoog en vormt een prima solitair of haagje.
Euonymus japonicus “Aureopictus”: zelfde kenmerken maar met geel blad dat met groen omrand is.
Euonymus japonicus “Aureus”: zelfde karakteristieken van bovenvermelde, doch heeft een geel gerand blad.
Euonymus japonicus “Microphyllus”: klein langwerpig groen blinkend blad, niet geheel winterhard, uiterst trage groei tot 50 cm. hoog.
Euonymus japonicus “Microphyllus Aureovariegata”: typerend als vorige, doch heeft geel gerande blaadjes.
Euonymus japonicus “Président Gauthier”: grote ovale bladeren, lichtgroen van kleur en wit gerand, bruikbaar als solitair, haagje en klimmer.
Vermeerderen door stekken.