Tuinindex.be

Gazon aanleggen: tips & tricks

Een gazon aanleggen is één van de eerste en belangrijkste stappen op weg naar een prachtige tuin. Op zich is dit niet zo een moeilijke klus, al moet je wel alles correct uitvoeren en geen stappen overslaan. In dit artikel ontdek je hoe een gazon met zaad perfect kan worden aangelegd.

 

Wanneer gazon aanleggen?

Om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen, is het eerst en vooral belangrijk dat je een goed moment uitkiest om het gras te zaaien. Bij voorkeur zaai je het gazon in het voorjaar (april of mei) of in het najaar (augustus of september). Op die momenten is de grondtemperatuur immers hoog genoeg, waardoor het zaad sneller zal ontkiemen. Reken ongeveer op 2 à 3 weken tijd vooraleer het eerste gras verschijnt.

 

gazon aanleggen

 

Hoe wordt er te werk gegaan?

Het gazon aanleggen met zaad gebeurt doorgaans in drie stappen. De werkwijze ziet er als volgt uit:

1. Grond omspitten

Om te beginnen moet de grond goed omgespit worden. Dit kan met de hand gebeuren of met een mechanische tuinfrees. Als je de grond met de hand omspit, ga je best 20 tot 30 centimeter diep. Ook onkruid, wortels en stenen moeten in deze fase worden verwijderd, net zoals eventuele oude graszoden. Gebruik voor dat laatste een graszodensnijder.

 

2. Grond bemesten en egaliseren

Vervolgens doe je er goed aan de zuurtegraad van de grond op punt te brengen. Dit kan je doen door middel van gekorrelde magnesiumkalk. Op die manier zal de bodem voedingsstoffen beter opnemen.

Ook een bodemverbeteraar – beter bekend als compost – is van belang. Een gezonde bodem moet er zwart uitzien en een zanderige structuur hebben. Laat de hoeveelheid die je gebruikt dus afhangen van de huidige staat van de grond.

Nadat dit is gebeurd, mag de bodem geëgaliseerd worden. Bij voorkeur doe je dit aan de hand van een tuinwals. Laat de bodem daarna een weekje rusten.

 

3. Gras zaaien

Hierna kan je overgaan tot het zaaien zelf. Kies best een dag uit met weinig wind. Het zaad moet één keer in de lengte en één keer in de breedte van het volledige gazon worden uitgestrooid. Zo ben je zeker dat het zaad gelijkmatig verspreid is. Hark hierna het zaad oppervlakkig in de grond (niet meer dan 1,5 cm diep!) en druk de grond goed aan met een wals of met de voeten.

 

4. Gazon sproeien en maaien

Vlak na het zaaien moet de grond nat gemaakt worden met een sproeier. De straal moet fijn genoeg zijn om te voorkomen dat de zaadjes niet verschuiven! Het is belangrijk om het sproeien aan te houden in de eerste weken na het zaaien (1 à 2 maal per dag). Een droge grond heeft immers een slechte invloed op het kiemingsproces. Zodra de grassprietjes 8 à 10 centimeter lang zijn, kan je het gazon dan voor een eerste keer maaien.

 

gazon aanleggen

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: