Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Hamamelis

In het ganse gamma van sierstruiken zijn winterbloeiende het minst voorkomend. Hierdoor zijn deze ongetwijfeld van belang en bijna een must voor elke tuin. Struiken bloeien periodiek, een grote verscheidenheid is aanbevolen om steeds iets attractiefs te hebben.

De Hamamelis is een prachtige verschijning gedurende de maanden januari en februari. De lintvormige bloempjes zijn lichtgeurend, meestal geel van kleur en maken de tuin aantrekkelijk. Bij zacht weer kan de bloei al eerder optreden, bij zware vorst of sneeuw wachten de bloemen op betere temperaturen door zich lichtjes op te rollen. De toverhazelaar zal op een beschutte en zonnige standplaats het bloeirijkst zijn. Door zijn trage groei kan hij ook aangewend worden in de kleinere tuin doch kan hij op volwassen leeftijd een hoogte bereiken van 3 tot 4 m. hoog.
Aanplanten op een vruchtbare humusrijke bodem met een goed doorlaatbare en geen al te zware grond is vereist voor een optimale groei en bloei. Veel snoei is niet vereist door zijn hoedanigheid, insnijden op jonge leeftijd na de bloei bevordert de compactheid van de struik.

Het blad lijkt op een hazelaar, is ovaalvormig en 8 tot 10 cm groot, glanzend en donkergroen van kleur. In de herfst heeft de Toverhazelaar een opvallend mooie gele herfstverkleuring.

Vermenigvuldigen door enten.

De meest gekende variëteiten zijn:
Hamamelis intermedia “Arnold Promise: opgaand groeiend, rijkelijke en late bloei, lichtgele bloemen.

Hamamelis intermedia “Diane”: zelfde eigenschappen als voorgaande maar met roodpaarse bloei.

Hamamelis intermedia “Jelena”: breed groeiende struik met koperkleurige oranje bloemen.

Hamamelis intermedia “Moonlight”: grote lichtgele bloemen.

Hamamelis intermedia “Pallida”: synoniem Mollis, brede opgaande groei, grote lichtgele, gekroesde welriekende bloemen.

Hamamelis intermedia “Ruby Glow”: donker purperrode bloei.

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: