IJsheiligen tuin
Opgepast voor de IJsheiligen
De IJheiligen ontlenen hun naam aan het gevaar van koud weer voor de gewassen, dat in deze tijd in volle bloei staat. Late vorstnachten kunnen veel schade aanrichten omstreeks deze tijd in West-Europa. De IJheiligen vallen op 11, 12, 13 en 14 mei respectievelijk op de feestdagen van de heiligen: Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius.
Tip: Hierdoor wordt aanbevolen om éénjarige bloemen en oranjerieplanten slechts buiten te plaatsen na 20 mei. Het is raadzaam zaailingen en plantsoenen in de groetentuin die we begin mei geplant hebben, met gaatjesplastic te bedekken.
De kans op nachtvorst na het midden van de maand mei is klein, maar absoluut niet uitgesloten. Dit wordt veroorzaakt door het gegeven dat in de eerste helft van mei meestal een koude luchtstroom uit het noorden ons bereikt, aangezien het zich tevens om droge lucht handelt ontstaan de koude nachten.
In meerdere meimaanden in vergelijking genomen valt deze periode tussen 5 en 15 mei en zijn er gemiddeld 4 à 5 dagen met nachtvorst. Na 20 mei wordt de kans op nachtvorst zeer klein maar nog niet onmogelijk.
Blijf dus ook na de ijsheiligen nog op uw hoede!
De andere kant van mei is het aantal uren zon. Die lopen op tot boven de 200 uur. Door de invloed van de zon en het opwarmen van de grond is de meimaand wellicht de maand met de snelste verandering in aanzien van de tuin.
Bijna dagelijks is het verschil in uiterlijk van de uitbottende knoppen te zien. In een snel tempo ontvouwt zich het nieuwe loof. Wat in midden april nog een winters aanzien had is midden mei verandert in een fris groen zomerkleed.