Miscanthus
Niet enkel sierstruiken, vaste planten of bomen sieren onze tuinen, in de nazomer staan de siergrassen merkelijk op hun best. Miscanthus kan onderverdeeld worden binnen het gamma van de grassen en neemt het grootste assortiment voor zijn rekening.
Sommige zijn decoratief door het blad, de groeiwijze of anderzijds de bloempluimen. Siergrassen worden vaak verkocht als bamboe en met deze verward. Een duidelijk onderscheid kan hier nochtans gemaakt worden. Bamboe heeft houterige en verharde stengels en is geheel of gedeeltelijk wintergroen. Miscanthus daarentegen heeft veel fijnere twijgen en sterft af in de winter.
Prachtriet soms ook scherpgras of Chinees riet genoemd is de laatste jaren veelvuldig aangeplant. Hij leent zich tot aanplantingen als solitair, haagplant of natuurlijk scherm. Vooral een vijver, zonder aanplanting van Miscanthus als oeverplant, kan men nog moeilijk wegdenken. Riet heeft trouwens het grote voordeel minder te woekeren dan de meeste bamboe soorten.
Opgepast bovenvermelde rietsoort houdt niet van een al te natte bodem, vooral in de winter zou een te vochtige bodem schade te weeg brengen, met het afsterven als gevolg. Hierdoor is een vruchtbare tuingrond met een goed doorlaatbare grond sterk aanbevolen.
Gebruik deze als aanplanting ver van de rand van uw waterpartij en gun hem voldoende ruimte om zich te ontwikkelen, aangezien de plant bijna jaarlijks in omvang verdubbelt.
Tijdens de winter sterft de plant tot aan de grond af, het verdroogde gras kan men naar believen en smaak laten staan of wegsnijden. Sommige variëteiten behouden hun sierlijkheid beter, anderen zijn hiervoor minder geschikt tijdens deze periode.
In het voorjaar loopt dit gewas weer uit met nieuwe stengels en ontwikkelt zich tenslotte tot een fors gewas met effen groen, grijsgroen, generfd, gestreept of gerand blad naargelang de soort. Bepaalde variëteiten vertonen in het najaar witte, zilverkleurige pluimen die iets hoger dan het gewas zelf groeien. Dit alles maakt deze plant nog spectaculairder.
Vermeerdering door te delen.
Een opsomming van de belangrijkste cultivars zijn:
Miscanthus floridulus: synoniem giganteus, breed groen blad met witte middennerf, een van de sterkste groeiers en kan tot 3 meter hoog worden.
Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’: heeft fijne smalle bladeren met lichte middennerf en wordt ongeveer 2 meter hoog.
Miscanthus sinensis ’Graziella’: is opmerkelijk door zijn veelvuldige zilverrode bloemaren.
Miscanthus sinensis ’Kleine Fontäne’: wordt 1m50 hoog en bloeirijk met zilverrode bloemtuinen.
Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’: matig groeiend met fijn blad, licht generfd met zilverroze pluimen.
Miscanthus sinensis ‘Silberfeder’: rijkelijke bloei, zilverkleurig, half hoge groei.
Miscanthus sinensis ‘ Strictus’: groen loof met gele dwars strepen, hoogte tot 2m50.
Miscanthus sinensis ’Variegatus’: opvallende witgestreepte bladeren, groeit matig tot 2m50, bloemen zijn afwezig.
Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’: gele strepen in het blad, doch groeit meer overhangend tot 2m50 hoog.