Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Pampasgras

Cortaderia of pampasgras is een grasachtige plant, familie van de Gramineae, dus een siergras. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. Een fraai gewas dat zijn beste kanten pas toont in het najaar door zijn opmerkelijke bloei met pluimen. Niet direct toepasselijk voor een kleine tuin, eerder dienstdoend als solitaire aanplanting.

Pampasgras is een siergras met lange smalle, stugge, grasachtige bladeren, grijsgroen van kleur. De scherpe rand van deze grashalmen snijden en kunnen verwondingen aanbrengen. De groeiwijze is dusdanig snel dat deze op een grote graspol gaat lijken, concreet betekent dit dat de plant bijna jaarlijks in omvang verdubbelt. Hierdoor eerder geschikt voor de grotere tuin gezien Cortaderia uiteindelijk tot 3 meter hoog en breed kan uitgroeien.
In de zomer groeien stengels uit de plant recht omhoog, waaruit in het najaar zilverachtige of witte pluimen ontluiken, die tot 50cm. lang kunnen zijn. De lange stengels met de grote pluimen geven deze plant een statig en uitstoelend karakter. De bloeiperiode is vanaf september tot november, afhankelijk van de weersomstandigheden en de variëteit.

Men kan de pluimtakken afknippen en in een vaas plaatsen om de woning te versieren, ze laten drogen garandeert een langere houdbaarheid.

De plant kan tweehuizig zijn, de vrouwelijke plant heeft zilverwitte pluimen, de mannelijke eerder grijze pluimharen.
Doch de meeste zijn geselecteerde cultivars en soortgelijk.
De bladeren en de stengels drogen tijdens de winter geheel in, dus zeker geen wintergroen gewas. Doch in het voorjaar zullen nieuwe grashalmen weer de kop op steken.

Cortaderia is niet geheel winterhard, vooral jonge planten kunnen bij zware vorst schade oplopen. Bescherming van de plant is sterk aanbevolen tegen felle ijselijke wind, hiervoor bestaan echter 2 mogelijkheden. De plant afknippen op 15 à 20 cm. van de grond en afdekken met een dikke laag, natuurlijke isolatie, stalmest of compost. Anderzijds niet afknippen, samenbinden en omwikkelen met een rietenmat. Belangrijk hierbij is dat het hart van de plant dat zich in de bodem bevindt niet kan bevriezen.

Als standplaats is een goed doorlaatbare, gedraineerde, vruchtbare grond aanbevolen. De plant schuwt vocht en groeit beter op een droge, zonnige en warme bodem.

Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

De meest courante soorten zijn:
Cortaderia selloana: witte pluim, bloeit van augustus tot oktober en groeit tot 3 meter hoog.

Cortaderia selloana ‘Pumila’: witte pluim, van augustus tot november, heeft een meer compacte groei tot 1m50.

Cortaderia selloana ‘Rosea’: donkerwitte pluimaren met roze schijn, bloeit van augustus tot november met een groei tot 2 meter.

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: