Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Rozen snoeien

Waarom, hoe en wanneer rozen moeten gesnoeid worden is te herleiden naar de discussie of rozen doornen of stekels dragen. M.a.w. wie de botanische kenmerken, groei- en bloei eigenschappen kent van de verschillende rozensoorten kan meteen anticiperen op het grote snoeivraagstuk.

Veel geraadpleegde literatuur kan u ook goede antwoorden bieden. Doch bij een vergelijkende studie van deze, merken we snel verschillen, zeker met betrekking tot het tijdstip van snoeien. Dit artikel heeft niet de pretentie deze of gene te beoordelen, maar tracht een praktijkervaring aan te bieden voor een toepasselijke snoei per rozengroep.

De eerste vraag is uiteraard: waarom we rozen dienen te snoeien? Wie de groei van wilde rozen observeert ziet dat deze ieder jaar uitlopen aan de onderzijde en dat aan deze takken de mooiste bloemen groeien. Tevens sterven de oudere takken in het midden af van de struik. De terugsnoei heeft dan ook de bedoeling in zich om het proces van vernieuwing of verjonging van de plant te bevorderen. Meteen worden ook alle zieke of dode takken verwijderd. Andere redenen tot snoeien zijn, de plant een evenwichtige vormgeving geven. Tevens het midden van de plant openhouden om lucht en zon maximaal te laten inwerken.

De tweede vraag die ons bezig houdt is uiteraard: wanneer moeten we snoeien?
Een samenvatting van vele boeken staat ons toe om rozen te snoeien van november tot half april. Op zich is daar niets verkeerd mee, ware het niet dat het aspect van vorst hier toch een bepalende factor is.
Bij strenge winters vriezen rozen in, bij een korte snoei voor de vorstperiode, bestaat het risico dat de plant het niet overleeft.
Een halve snoei of geen snoei verkleint dit risico zeer zeker. Een late vorstperiode in het voorjaar kan eveneens een nefast gevolg hebben voor al te vroeg gesnoeide rozen. De ideale snoeiperiode van rozen situeert zich dan ook tussen eind februari tot half april.

Tot slot vervolledigen we dit artikel over rozen met de vraag: hoe snoeien? Combineer het waarom van het snoeien met uw eigen rozensoorten en U kan aan de slag.

Polyantharozen: kleinbloemige of trosrozen ( o.a. Europeana, Lili Marleen, Melrose, Allgold, Sneeuwwitchen, Joro,enz….) De plant verjongen door alle dode takken en stompjes weg te nemen. Een evenwichtige vorm geven en het midden vrijhouden, de behouden takken insnoeien op 2 à 3 ogen, vereenvoudigen op de lagere vertakkingen.

Floribundarozen en Theehybriden: grootbloemige ( o.a. Queen Elizabeth, Madame Meilland, Dame De Coeur , Rouge Parfumer, Pascali, Virgo. Dezelfde werkwijze als bij de polyantharoos, doch hier worden de takken behouden op 3 à 5 ogen voor de lager blijvende soorten en 5 à 7 ogen voor de zeer sterk groeiende soorten.

Kosterrozen: miniroosjes of dwergrozen (o.a. Morsdag, Orange Morsdag, White Morsdag, Pink Morsdag, enz…). Deze laagblijvende compacte struik krijgt een identieke snoei als de polyantharoos.

Stamrozen: omvat een rijk gamma, gekweekt op stam. De soort die gebruikt wordt voor de stamroos zal de snoei bepalen.

Klimrozen: net als bij de stamrozen is hier het begrip, klimmen, de sleutel tot de verschillende soorten en variëteit. De eerste snoei gebeurt bij alle klimrozen, bij het aanplanten vooral in het najaar. Niettegenstaande gaat dit ten koste van het aantal bloemen in het eerste jaar, maar bevordert een betere vertakking die het volgende jaar een rijke bloei zal geven. De verzorgingssnoei bestaat uit het wegnemen of terugknippen van de uitgebloeide bloemen. Wanneer de klimroos reeds over een degelijke vertakking beschikt, mag deze op de zijscheuten op 5 à 6 ogen teruggesnoeid worden.
Bij de klimrozen onderscheiden we voornamelijk de reeds hoger vermelde 3 soorten.

Botanische rozen: in deze groep plaatsen we o.a. Rosa rugosa(rozenbottel), Rosa rubignosa(elegantier), Rosa canina(hondsroos), enz…. De snoei bestaat hoofdzakelijk in het uitdunnen tijdens het voorjaar, de oudste takken wegnemen. Een drastische snoei hiervan is sterk aanbevolen d.w.z. de plant verjongen tot ongeveer de helft of zelfs lager. Hier dient geen rekening gehouden te worden met het aantal ogen, aangezien de meeste bloemen zich ontwikkelen op voorjarige twijgen.

Conclusie
Het belang om deze planten jaarlijks te snoeien is een voldongen feit om een rijkelijke bloei te verkrijgen of te behouden. Een duidelijk besluit, rozen bloeien overweldigend op jong of eenjarig hout. Anderzijds zal dit een langere levensduur garanderen door het regelmatig verjongen van de rozenstruik Een niet te versmaden tip is tevens de uitgebloeide bloemen wegsnijden onder de bottel, dit zal en kan de bloei enkel bevorderen.

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: