Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Tulpen

Over deze alom gekende bloem of bolgewas valt in principe weinig te schrijven, niettegenstaande dit artikel met wat meer informatie. Tulpen worden gekweekt als snijbloem en komen tevens veelvuldig voor in tuinen en parken. Bestaan in alle kleuren en geuren, hoge en lage, vroege of late, tenslotte uit een enorm gamma van meer dan 4.000 variëteiten .

Oorspronkelijk is de tulp afkomstig zijn uit Turkije en Perzië en werd daar eerbiedwaardig behandeld als heilige plant. De bloem werd daar vergeleken met het aldaar gebruikte hoofddeksel, “dulbend” betekent tulband en heeft wellicht hieraan zijn naam verworven.

Vanaf begin deze eeuw werden honderden hectares cultuurgronden benut om de tulpen voor handelsdoeleinden te kweken. De bekendste leveranciers zijn de Nederlandse bollentelers die hiervan het grootste marktaandeel leveren.

Tulpen worden op diverse wijzen gekweekt afhankelijk van het gebruik. Geforceerde teelt dient als snijbloem of potplant om reeds heel vroeg op het jaar de huiskamer te verfraaien. De gewone cultuur uit zaad heeft als doelstelling, het aankweken van bloembollen die als gewone tuinplant dienstig zijn.

Tulpenbollen kan men planten vanaf oktober tot eind november bij voorkeur op een zonnige, goed vruchtbare en iets wat beschutte standplaats. Ongeveer een 10 cm. diep, m.a.w. gemeten bovenop de top van de bol, een plantafstand 15 cm. is vereist om een mooie groep te creëren. Een rijke en droge bodem is sterk aanbevolen, in de winter kan men deze afdekken met een laag compost of stalmest om te beschutten tegen stevige vorst.

Volgende groepen zijn de meest courante:

VROEGBLOEIENDE
Enkele
Dubbele

MIDDELVROEGE BLOEIENDE
Mendeltulpen
Triumphtulpen
Darwinhybriden

LAATBLOEIENDE
Darwintulpen
Leliebloemige tulpen
Cottagetulpen
Rembrandttulpen
Pioenbloemige tulpen.
Papegaaitulpen

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: