Verticuteren gazon

Om uw gazon gezond te houden is het noodzakelijk dat het goed wordt onderhouden. Daarbij hoort ook het verticuteren. Door te verticuteren kunt u uw gazon gezond en schoonhouden. Wanneer u het gazon maait blijven er altijd resten van het maaien achter. Door te verticuteren snijdt u in de grasmat en de bodem. Zo verwijdert u ook het mos en zal de bodem weer genoeg lucht krijgen, licht en voedingsstoffen.

 

Waarom moet er geverticuteerd worden?

Wanneer u het gras maait blijven er altijd grasresten op de grasmat liggen. Wanneer u er niets aan zou doen zal dat op den duur een dichte vilt laag vormen. Om deze reden is het noodzakelijk dat er minimaal een maal per jaar wordt geverticuteerd.

Wanneer u gaat verticuteren en u doet dan handmatig, dan zal u merken dat het zeer zwaar werk is. U kunt dat wel doen bij een klein gazon maar voor een groot gazon kunt u beter een elektrische verticuteer machine kopen of huren. Deze heeft scherpe messen die gemakkelijk door het gras en bodem snijden.

Door het verticuteren zal u een mooie stevige en groene grasmat krijgen. Tijdens het verticuteren verwijderd u het mos en vervilt gras. Doordat er in de grasmat wordt gesneden tijdens het verticuteren zal er zuursof en water bij de wortels van het gras kunnen komen waardoor het gemakkelijker kan gaan groeien. Wanneer er een ernstige vervuiling is moet je baan voor baan in rechte lijnen verticuteren.

 

Het verticuteren van uw gazon

 

Wanneer verticuteren?

De beste tijd om te verticuteren is in het voor- of najaar. U zal wel merken dat de grasmat, wanneer hij geverticuteerd is, er niet mooi uit zal zien. Dat is echter van korte duur omdat de grasmat weer snel zal aangroeien. De wortelgroei zal snel weer toenemen doordat het gras weer voldoende zuurstof, licht en voedingsstoffen zal opnemen. Indien er kale plekken in de grasmat zijn is het verstandig om deze snel weer in te zaaien. Hierdoor zal u weer een mooie grasmat krijgen.