Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuinindex.be Tuin advies met foto's van de natuur, bloemen en planten.
Tuinindex.be

Buddleja, Vlinderstruik

Vlinderstruik, ook herfstsering genaamd, is familie van de Buddlejaceae en afkomstig uit China. Door zijn veelvuldige en langdurige bloei is deze bladverliezende sierstruik sterk aan te bevelen. Als de eerste algemene heesterbloei over hun hoogtepunt heen is ontketenen de eerste bloempluimen zich en wordt dit een druk bezochte plaats voor vlinders.

Buddleja is een vrij sterk gewas dat snel groeit en weinig eisen aan bodemgesteldheid stelt. Uiteindelijk kan hij uitgroeien van 2 m. tot 3m. hoog, naargelang de variëteit en de snoeiwijze. De vorm is opgaand en open met overhangende takken die na verloop van tijd gemakkelijk tot 2 m breed kan worden.

Buddleja kan aangeplant worden als solitair of in groep, leent zich eerder voor borders en massieven van de grotere tuinen. Het blad is lancetvormig van 5 tot 10 cm. lang, groen tot intens groen en onderaan grijs viltig van kleur. De bladeren groeien tegenoverstaand op de groene tot bruinachtige houterige lichtbehaarde twijgen. Van juli tot oktober manifesteren zich naargelang de variëteit blauwe, roze of donkerviolet kleurige bloempluimen van 20 tot 30cm. lang. Uitgebloeide bloemen ogen dor en onaantrekkelijk. Hierdoor is het aan te bevelen deze weg te knippen om nieuwe bloemen te ontwikkelen die ongetwijfeld de bloei zal verlengen.

Een warme standplaats in volle zon bevordert de groei en de bloei. Buddleja groeit op ieder normale tuingrond, zelfs op een puinhoop, doch schuwt een vochtige bodem.

De snoei is eigenlijk de belangrijkste verzorging van dit gewas. Jaarlijks de plant insnijden of verjongen op 50 cm. van de grond bevordert zijn algemene conditie. Aangezien hij enkel op eenjarig hout rijkelijk bloeit en om kale plekken te voorkomen.

Opgepast! De vlinderstruik kan invriezen, hierdoor kan en mag men slechts snoeien na de vorstperiode m.a.w. vanaf april of eerder mei.

Vermeerderen door stekken.

De belangrijkste cultivars zijn:

Buddleja alternifolia: violet, brede groeiwijze.
Buddleja davidii ‘Black Knight’: donkerpurper.
Buddleja davidii ‘Border Beauty’: diep purperrood.
Buddleja davidii ‘Empire Blue’: donkerblauw.
Buddleja davidii ‘Ile de France’: paarspurper.
Buddleja davidii ‘Harlequin’: geelbont blad, purperrode bloemen, brede groei.
Buddleja davidii ‘Lochinch’: lavendelblauw, zilverachtig blad, breed groeiend.
Buddleja davidii ‘Nanho Blue’: paarsblauw, iets lagere doch bredere groei.
Buddleja davidii ‘Nanho Purple’: paarsrood, lagere eerder brede groeiwijze.
Buddleja davidii ‘Nahoensis’: lila, breed groeiend.
Buddleja davidii ‘Pink Delight’: helder roze grote bloem.
Buddleja davidii ‘Royal Red’: purperrood.
Buddleja davidii ‘Summer Beauty’: purperrood.
Buddleja davidii ‘White Profusion’: lange witte bloemen.

 

Tuinwerken laten uitvoeren? Vraag online advies en prijzen aan!

Wil je jouw tuin laten aanleggen of aanpassen door een erkende en gespecialiseerde tuinaannemer? Vraag nu vrijblijvend prijzen op maat aan bij onze aangesloten tuinaannemers via onderstaand formulier: